De Leeghemnaere in de kijker : Bart Taillieu

De Leeghemnaere in de kijker : Bart Taillieu
Leestijd: 3 minuten

Ik denk dat er maar een handjevol dorpsgenoten zijn, die weten dat onze gemeente een sterrenwacht huisvest. Je vindt die in de Guido Gezellelaan tussen huisnummer 54 en 56 in. In het volgende gesprek met Bart Taillieu, gepassioneerd bezieler-astronoom en gefascineerd door wat er zich in het universum allemaal afspeelt, komen we er alles over te weten. We zien hem bij zijn telescoop in de observatiekoepel.

Hoe het allemaal begon

“Ik moet 14 à15 jaar geweest zijn, toen ik op regelmatige basis bij mijn oom, Walter Baekelandt, naar de zolder snelde om er naar de maan en de sterren te kijken. De wat oudere Ledegemnaren zullen nog wel weten dat ik het heb over de verf- en schilderwinkel aan de Rollegemstraat op de hoek nabij de ingang van Rustenhove. Daar waren namelijk twee telescopen opgesteld en de aanblik van de maan met al die kraters, Jupiter met zijn vier manen… Dat moet het gedaan hebben, ik was verkocht!”, lacht hij enthousiast.

“Toen er aan mijn ouderlijk huis een garage werd bijgebouwd, vroeg ik mijn vader om er een bovenbouw op te plaatsen, waar we een koepel konden installeren en waar ik naartoe moest via een ladder en een valluik. Gelukkig waren mijn ouders erg meegaand om mijn hobby te optimaliseren. Ik kocht een Newton-spiegeltelescoop bij Optiek Blanckaert in Menen op 17-jarige leeftijd en sterrenwacht Halley was geboren”. Ondertussen telt de sterrenwacht 74 leden.

De naam Halley is afgeleid van de komeet Halley die maar om de ca. 76 jaar voorbij de aarde komt. Dat gebeurde laatst in 1986, voor wie engelengeduld heeft (en nog een eindje te leven heeft) nog dit: de komeet wordt weer verwacht in 2061.

De eclipsreizen

In de jaren 80 kwam Bart in contact met de volkssterrenwacht Astrolab in het provinciaal domein De Palingbeek in Zillebeke. Hij hielp er mee met de bouw en stopte, als één van de sponsors ,ook 70.000 BEF in het project. In die hoedanigheid werd en is hij er permanent lid en waarnemer. Onder impuls van voorzitter en ingenieur Philippe Vercoutter van Astrolab werd de eerste “eclipsreis” in 1990 naar Finland georganiseerd. Een reis naar de plaats op de aarde waar de beste omstandigheden zijn om een zonsverduistering waar te nemen.

Door de bewolking was er in Finland niet veel te zien, maar het noorderlicht in Noorwegen maakte veel goed.

Er zouden er nog vele volgen, met reizen naar o.a. Mexico, Bolivië, Venezuela, Zambia, China, Far Oër, Indonesië, USA… Op 7 april vertrok Bart met zijn goeie vriend Edwin De Ceuninck uit Houthulst, een even enthousiaste amateur-astronoom naar Perth, Australië, van waaruit een totale zonsverduistering zal te zien zijn. Dat doen zij samen met de Nederlandse organisatie Indonesia Travel uit Geldrop. De eclips vindt plaats op donderdag 20 april, net voor de middag plaatselijke tijd.

Bart en Edwin tijdens hun reis naar Chili in 2019.

In de Guido Gezellelaan organiseert Bart op bepaalde dagen “zonnekijkdagen” die voor iedereen en gratis toegankelijk zijn. De eerstvolgende vindt op 2 juli plaats van 14 tot 18 uur. Wie meer wil weten kan altijd terecht op de website “www.sterrenwachthalley.be”. Deze keer hadden we het eigenlijk niet over de Leeghemnaere IN de kijker, maar de Leeghemnaere ACHTER de kijker.

Avatar foto

Erik Den Hert

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *