De Ledegemse aquarelclub stelt voor

De Ledegemse aquarelclub stelt voor
Leestijd: 4 minuten

Tentoonstelling in DE L!NK in Sint-Eloois-Winkel op 28 en 29 oktober a.s.

Telkens op woensdagnamiddag komt de aquarelclub samen in een lokaal van De Kring om aan hun kunstzinnige ontwerpen (verder) te werken. Dat stimuleert om te leren van elkaars ideeën. Daar zijn de deelnemers het volmondig mee eens. En de deelnemers, dat zijn : Josiane Vangeenberghe, Reintje Vercruysse, Nelly Vanhaesbrouck, Vincent Carlier, Gratienne Dewulf, Johan Vankersschaever, Hilde Huyse, Dorine Eeckhout, Marleen D’Hooghe, Anita Van der Veken en Elly Oosterlynck. Soms is er wel eens eentje afwezig, maar de club is hecht.

We mochten er op 27 september bij zijn voor een gesprek en keken vol ver- en bewondering toe. Het zijn niet allemaal Ledegemnaars, er is een delegatie uit Gullegem en Wevelgem en Vincent komt zelfs uit het verre (!) Wervik afgezakt. We gaan niet zeggen dat er in een “gewijde stilte” gewerkt wordt, er wordt af en toe wel wat “afgekwetterd” (volgens de dames zijn de twee heren van het gezelschap nog de ergste). Hoe dan ook de concentratie is duidelijk aanwezig als ze hun borstels ter hand nemen.

De focus is gelegd, al is Reintje nog naar iets op zoek, waar de anderen blijkbaar geen weet van hebben. (Als dat maar geen epo is…).

Aanleg en geduld

Waarover moet je beschikken om aquarelschilder te worden? De antwoorden komen van alle kanten : geduld, wat aanleg of noem het talent, maar ik hoor ook passie. En als ik ze bezig zie ook wel een vaste hand. “Aquarelschilderen is een speciale techniek”, zo maakt Nelly me duidelijk. “Wij gebruiken geen acryl of olieverf, we gebruiken waterverf. Bovendien schilderen we op papier, een speciaal katoenpapier, want dat moet de waterverf kunnen opnemen. Daardoor wordt er soms wel eens wat meewarig gedaan over aquarel, omdat we niet op doek schilderen, zoals dat met olieverf bijvoorbeeld wel gebeurt.”

De onderwerpen kunnen van alle kanten komen: een mooi vergezicht, een foto uit een magazine, een stilleven, een bloemenboeket… noem maar op.

Ondertussen heeft Reintje inspiratie gevonden, maar nu is Nelly een en ander kwijt.

Kostenplaatje

Is dit een dure kwestie? Voor 100 euro heb je al kwaliteitsvolle borstels, verf en papier. Ook dat papier is belangrijk. De textuur moet zo zijn dat de pigmenten blijven, ook onder rechtstreeks zonnelicht. Dank zij De Kring kunnen we hier gratis van deze ruimte gebruik maken. De aquarelclub bestaat 12 jaar. De eerste 8 jaar kregen we les van leraar-kunstenaar Ludwig Dupon. Toen werkten we allemaal hetzelfde onderwerp uit. De individuele bijdrage bedroeg toen 8 euro per les per persoon. We hebben toen wel heel wat technieken geleerd, zoals bijvoorbeeld de “nat in nat”-techniek, het opbouwen van lagen op elkaar die nog niet helemaal droog waren, waardoor je heel wat spectaculaire (kleur)effecten kon creëren. Zo herinneren de toenmalige “cursisten” zich “de pint schuimend bier”… Echt autodidact zijn we dus niet en bovendien heeft Nelly (zo fluistert men mij toe) tekenacademie gevolgd! Gratienne voegt er nog aan toe: “We bekijken ook al eens een YouTube-filmpje waar we dingen van opsteken.”

De laatste jaren werken we op eigen houtje, we inspireren elkaar, onze groep is steeds dezelfde gebleven en we geven elkaar feedback, waardoor we echt wel beter worden!

Kunst

Je kan je afvragen “wat is kunst?” Voor mij is het antwoord heel eenvoudig. Als iets je ontroert, bij het bekijken ervan, dan is dat kunst. Jan Fabre die de zuilen van de Gentse unief inpakt met Gandaham kan ik persoonlijk geen kunst noemen. Op zo’n moment ben ik allesbehalve ontroerd. Dan kan ik alleen maar denken :”Wat zonde, gelukkig zijn het geen biefstukken, want ik kom zot van biefstuk (met friet)”.

Hier is de concentratie even weg, maar dat is mijn schuld, ik vroeg om even naar het vogeltje te kijken…

Op 28 en 29 oktober heeft de aquarelclub een tentoonstelling in de steigers zitten. Die heeft plaats in DE L!NK in Sint-Eloois-Winkel. Wie het allemaal eens met eigen ogen wil zien, mag daar niet ontbreken. Een absolute must: kunst van eigen bodem.

Dit werk is zo mooi… Wie hierdoor niet geraakt wordt, moet volgens mij dringend naar de dokter (al zal de medische wereld moeten vaststellen dat ze voor een raadsel staan).

Dit is “echt waar” geen foto maar een aquarelschilderij!

A thing of beauty is a joy forever (zei John Keats ooit met een knipoog).

Avatar foto

Erik Den Hert

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *