Waterellende

Waterellende
Leestijd: 3 minuten

Noorden van Ledegem nog net bereikbaar

We hadden het in een vorig artikel over het regenen van “oude wijven”… En het houdt niet op! Waar moeten we ze uiteindelijk maar blijven stockeren???

In het noorden van Ledegem is het pompen of verzuipen. De gemeente plaatste nadar met de boodschap “wateroverlast”. Dat deden ze op verschillende plaatsen. Die staan er ondertussen al een dikke week.

in de Soldatenstraat, het verbindingsstukje tussen de Kortwagenstraat met de Begijnestraat, net voorbij de Kezelbergroute, altijd al een heikel punt, staat het water zo’n 30 cm over het straatpeil. Doorrijden op eigen risico.

De Foncierebeek kronkelt zich wat breder en dreigender door ons vlakke landschap. De kruising daar met de Begijnestraat is momenteel vrij. Maar dat kan snel veranderen. Ook daar waarschuwt de gemeente met nadar.

Update!!!

Deze morgen (14 november 2023) gaven we nog mee dat de Begijnestraat nog vrij was bij het kruispunt met de Foncierebeek. Om 13 uur is de situatie compleet veranderd. Daar is geen doorkomen meer aan met meer dan 30 cm water boven straatniveau over een afstand van minstens 80 m. De automobilisten zijn gewaarschuwd. Rij om via de Kortwagenstraat. Deze beelden moeten dit duidelijk maken.

Wie slalomt langs de door de gemeente geplaatste nadar, rijdt hier best niet doorheen. Voormalig buurtbewoner Danny Olievier baggerde enkele jaren geleden privégrond weg om als buffer te dienen (daar kan 1 miljoen liter in terecht). Gelukkig maar, maar toch blijft het op de nagels bijten voor de omwonenden om te zien hoe hoog het water nog stijgt. Foto genomen vanuit centrum Ledegem richting Beitem.

Het is een kwestie van hooguit 5 cm.

Deze foto is genomen vanuit de andere richting. Dit is dus zeker een 80 m ploeteren. Niet doen!

We konden dit bijzondere plaatje schieten van de Foncierebeek. Het lijkt wel een of ander mangrovegebied. Krokodillen of waterslangen zijn nog niet gespot (maar met de klimaatopwarming weet je maar nooit).

In de Rollegembosstraat is het water van de beek weer op twee plaatsen aan het zwellen. Het gaat voorlopig maar over een diepte van een 15-tal cm over straatniveau, maar oppassen is de boodschap.

De Rollegembosstraat krijgt zijn deel.

De bewoners van dit deel van Ledegem, “Noorderlingen” genoemd, zijn wel wat water gewoon. Maar dit is toch behoorlijk uitzonderlijk. De kopfoto toont de Begijnestraat ter hoogte van huisnummer 20. Dit is “nooit gezien” voor de lokale bewoners in de laatste 40 jaar. Stilaan worden ze herkenbaar bij de andere Ledegemnaars door het feit dat ze tussen vingers en tenen zwemvliezen aan het ontwikkelen zijn. Kieuwen zullen volgens het Darwinisme voor een volgende generatie zijn.

Avatar foto

Erik Den Hert

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *