Eerste minister bezoekt Ledegem

Eerste minister bezoekt Ledegem
Leestijd: 3 minuten

Premier Alexander Decroo komt zich persoonlijk vergewissen van de mislukte oogsten door de aanhoudende regen

De lezers van deze website weten het. We houden van de natuur, het platteland en het landbouwleven. Het is dus vanzelfsprekend dat we erbij waren, toen Piet Vandermersch, gemeente- en provincieraadslid op woensdag 13 maart ll. premier Alexander Decroo mocht ontvangen op zijn hoeve. De eerste minister kwam uit de eerste hand vaststellen wat een ravage de neerslag van de laatste maanden had aangericht voor de oogsten.

Heel wat belangstelling in afwachting van de komst van de premier en natuurlijk grote nieuwsgierigheid naar de toespraak van Alexander Decroo. Maar eerst nam Piet Vandermersch hem mee naar de velden…

Het ging eerst richting Foncierestraat, waar Piet een aardappelveld heeft.

De gelaarsde premier nam de riek bij de hand en kapte, tenminste dat was de bedoeling, aardappelen naar boven, maar dat bleek alleen maar rotte puree te zijn. Een verloren veld, dat was meteen duidelijk.

De volgende halte was een veld van Stijn De Wulf in de Kortwagenstraat, waar suikerbieten geteeld worden. “Zou moeten”, want ook hier een verloren oogst. De bieten worden normaal gezien eind oktober, begin november van het veld gehaald, maar dat kon niet. “Het is halverwege oktober beginnen regenen en het is niet meer gestopt”, zei Stijn. “Onhaalbaar”.

Op naar een veld met wortelen. Ook hier alleen maar rotte vruchten. Stijn legt uit en Piet en Gilles Vandermersch, samen met de premier, kunnen alleen maar met lede ogen toezien.

Terug op de hoeve maakt Piet een (trieste) balans op van het seizoen voor de Ledegemse boeren. 50 ha aardappelen (goed voor 2 miljoen kg), 40 ha suikerbieten (500.000 kg suiker), 10 ha wortelen (700.000 kg), 10 ha spruiten (200.000 kg) en 30 ha grasland, dat al 5 maanden onder water staat. Allemaal verloren. “Extreme weersomstandigheden, woelige tijden door lasten die ons door de overheid worden opgelegd, denk maar aan de administratieve boetes, de dictaten van Europa met bijvoorbeeld de natuurherstelwet, dat allemaal draagt bij tot de hopeloosheid van de landbouwers,” zo besluit Piet vooraleer hij het woord geeft aan de eerste minister.

In een ongedwongen maar bevlogen toespraak breekt de premier een lans voor de gedupeerde boeren. “De agro-industrie vertegenwoordigt inderdaad een belangrijk, economisch deel van de tewerkstelling en in tegenstelling tot de industrie, die kan delokaliseren als de zaken tegenzitten, kan de landbouw dat niet doen. Zij zijn gebonden aan en verbonden met hun akkers. Dat moeten we leefbaar houden. De 4% van de akkers die moeten braakliggend gehouden worden, die maatregel is voorlopig van de baan. Die administratieve boetes moeten op de schop, daar is niemand mee gebaat”, zo eindigt hij zijn betoog.

Het bijna twee uur durend bezoek wordt afgesloten met een rondleiding op de hoeve van Piet, en natuurlijk, dat kan niet ontbreken, met een groepsfoto.

Avatar foto

Erik Den Hert

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *