Opgelet voor oplichters!

Opgelet voor oplichters!
Leestijd: 3 minuten

Dit moet iedereen weten!

Oplichting, phishing, (internet)fraude, malware, ransomware, hackers… we hebben er allemaal al wel van gehoord, en misschien (jammer genoeg) ook al ondervonden. Deze website is een platform waar we de vrolijke dingen des levens willen belichten, maar dit keer moeten we een uitzondering maken. Het is onze plicht, noem het misschien met een duur woord “onze burgerplicht” om dit wereldkundig te maken. Beste lezers, beste Leeghemnaers, beste iedereen… Dit moet u weten en het gebeurde in onze gemeente!

SPEURWERK

We gaan geen echte namen gebruiken, we willen de privacy niet doorbreken, maar het verhaal is wél echt. En dat begint op het eerste gezicht vrij onschuldig. Op een adres in de Y-straat wordt op donderdagmorgen (18 april) een brief afgeleverd, (juiste adres) maar de naam blijkt niet te kloppen. Laat ons voor het gemak spreken over mevrouw X. Nu is het zo dat er in de Y-straat een Whatsapp-groep is opgericht (met het doel om samen toch een beetje te waken over de buurt, of elkaar wat info te geven, een fijn initiatief) en dus wordt de hele straat via die app ingeschakeld om te kijken of er recent iemand is komen wonen met die naam. Al snel worden berichtjes heen en weer gestuurd, wordt er geopperd dat de straatnaam misschien verkeerd is, verkeerd huisnummer?, bestaat er een mevrouw X op het grondgebied Ledegem?…) Sporen die allemaal doodlopen. De “Y-straters” vinden zich allemaal een beetje Hercule Poirot. Ze willen natuurlijk dat de brief terecht komt bij mevrouw X, want het lijkt een belangrijke brief (prior verstuurd met port betaald door postNL). Trouwens, zonder de brief open te maken (en het briefgeheim te schenden) kon je voelen dat daar een kaart (een bankkaart?) in stak.

EEN DOORBRAAK

Een alerte “Y-strater” bijt zich erin vast en vindt na toch wel wat zoekwerk een aantal mevrouw X-en en slaagt er zelfs in de juiste mevrouw X te vinden (en helemaal niet in onze gemeente). Zij wordt opgebeld, de reden van het telefoontje wordt verduidelijkt, maar ze is natuurlijk aanvankelijk behoorlijk achterdochtig. Logisch, maar wat blijkt uiteindelijk… Ze vertelt dat haar bankgegevens zijn gehackt en dat ze via Doccle heeft vernomen dat ze een nieuwe bankkaart heeft aangevraagd. Wat ze helemaal NIET gedaan had! Dat had haar al een aantal slapeloze nachten bezorgd. Ze was al naar de politie gestapt, maar die zei niets te kunnen doen, omdat er (nog) geen geld van haar rekening was verdwenen. Er werd haar zelfs afgeraden, ook door haar bank, om naar dat (voor haar nu bekende) adres af te zakken, om die brief te gaan ophalen.

WIKKEN EN WEGEN

Door tussenkomst van die persoon wordt door mevrouw X telefonisch een afspraak gemaakt met de bewoner waar de brief is aangekomen, tegen alle adviezen in, en op zaterdag is het dan zover. Mevrouw X, samen met haar man, belt aan, met een klein hartje (want je weet nooit welke louche figuren zich daar schuilhouden), maar het komt goed. Documenten bewijzen dat zij de juiste mevrouw X is. De brief wordt overhandigd en door haar direct opengemaakt. Het gaat inderdaad om een bankkaart. Daarin staat te lezen dat mevrouw X elektronisch heeft getekend voor die kaart (wat dus helemaal niet het geval was) en zelfs de correcte naam van de bankmedewerker van haar lokaal kantoor wordt vermeld.

EIND GOED, AL GOED

Indien die brief weer aan de post zou bezorgd geweest zijn, zou die terug gestuurd worden naar de afzender, in dit geval (zie brief bovenaan) een postbus in Schiedam Nederland. Zo’n postbus kan anoniem gehuurd worden. M.a.w. daar rekenen de hackers op als ze de naam van een gehackte rekening (persoon) koppelen aan een willekeurig adres (dit keer in Ledegem). Je hoeft geen Einstein te zijn om te begrijpen wat er dan gebeurt als ze in het bezit komen van een bankkaart (met code) waar een (wel correct) bankrekeningnummer aan verbonden is. Eind goed al goed, knuffel voor de bewoner van mevrouw X en per uitbreiding voor de hele straat!

Deel dit met je dierbaren, met kennissen, met iedereen. Want het is goed dat we schouder aan schouder staan om dit bedrog tegen te gaan. Zoals dat al gebeurt in straat Y!

Avatar foto

Erik Den Hert

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *