Leeghemnaere in de kijker: Tjorven Denorme

Leeghemnaere in de kijker: Tjorven Denorme
Leestijd: 4 minuten

Dorpsgenoot brengt zijn eerste roman “Parijs of Nice” uit

Een tijdje geleden stelde een lezer van deze website: “Er is zoveel talent in jullie (toch wel kleine) dorp!” Dat spreken we natuurlijk niet tegen. Met Tjorven Denorme mogen we met plezier nog een ambassadeur van en voor onze geliefde gemeente voorstellen.

De geboren en getogen Ledegemnaar bracht zijn jeugd door op het Ledegemse platteland, ging er naar de vrije lagere school, zijn middelbare studies voltooide hij aan het VMS Roeselare, werd IT-er en bouwde vervolgens samen met twee vennoten een bedrijf uit dat uiteindelijk 50 mensen tewerkstelde vooraleer hij het verkocht en andere horizonten opzocht. De liefde volgend ging hij ondertussen in Beselare wonen… Een bekende uitspraak parafraserend zouden we kunnen zeggen: Ledegem zendt zijn zonen uit. Dit is in een notendop wie Tjorven Denorme is.

Momenteel is hij consultant bij Agoria, de sectorale werkgeversorganisatie voor technologische bedrijven. Hij bouwt mee aan een netwerk om o.a. kennisinstellingen, scholen en bedrijven op elkaar in te laten spelen. Hij doet dat op zelfstandige basis. Tijdens een gezellige babbel in café De Voerman, antwoordt hij honderduit op onze nieuwsgierige vragen.

Vanwaar die interesse voor literatuur?

Tjorven: “Ik werkte als jobstudent in Bellewaerde en op een gegeven moment schreef ik een open lezersbrief naar het toenmalige magazine Panorama. Die bleek in de smaak te vallen en resulteerde in een “lezersbijdrage”. Bovendien hou ik al jaren een dagboek bij van het reilen en zeilen van mijn gezin. Altijd leuk om op tijd en stond weer eens door de “avonturen van het gezin Denorme” te bladeren en op die manier weer herinneringen voor de geest te halen, die je even laten glimlachen (of een knikje van herkenning te weeg brengen)”.

“Schrijven heb ik altijd al graag gedaan. Al jaren hou ik een dagboek bij over het reilen en zeilen van mijn gezin. Dat was de trekker om mij aan een boek te wagen”.

Op je 49-ste je debuut maken in de schrijverswereld, het is toch wel apart…

Tjorven: “Mijn carrièrewending naar Agoria zorgde voor iets meer vrijheid. Mijn dagboek liet ik af en toe eens lezen door een beperkt aantal vrienden, die daar positief op reageerden. Het lag voor de hand dat ik eens iets wou schrijven voor een groter publiek en pretentieloos zien wat dat zou kunnen betekenen.

Zeggen dat je een boek gaat schrijven is één ding, het nog doen ook een ander. En dan moet je het ook nog gepubliceerd krijgen? Niet eenvoudig, hoe heb je dat aangepakt?

Tjorven: “Het schrijfwerk is al bij al nog vlot gegaan. Dat verliep uiteraard in schuifjes en ik denk dat ik er in totaal een viertal maanden aan heb gewerkt. Het is een romantisch boek geworden. Ik haalde inspiratie uit mijn dagboek, wat het boek voor een deeltje autobiografisch maakt. Maar de verhaallijnen en mijn protagonisten zijn fictief. Ik wist ook wel dat het geen sinecure zou worden om uitgeverijen aan te schrijven, maar een vriend reikte mij de oplossing aan. Hij wees op het bestaan van boekscout.nl. Een project waar je niet zelf moet in investeren. In andere configuraties moet je bijvoorbeeld eerst 1000 boeken zelf aankopen. Boekscout werkt op een heel andere manier. Ik stuurde een script en ze lieten me weten geïnteresseerd te zijn. Ik moest dan enkel nog 40 e-mailadressen opgeven ter promotie. Het boek wordt 1 per 1 geprint al naargelang de vraag (print on demand). Een win-win situatie voor beide partijen.

“Voor een beginnend schrijver is “boekscout” een uitstekend project en instrument om met zo goed als geen investeringen zijn kans te gaan”.

Ik zag de boekcover en de lay-out. Wie tekende daarvoor?

Tjorven: “Als je wil, dan kan boekscout ook dat voor je doen. In mijn geval heeft mijn schoondochter, Camille Lucas daarvoor getekend. Zij is package designer. Het lag dus voor de hand dat zij, als professional, het design-werk voor haar rekening zou nemen. Het draagt ook bij tot de familieprestatie!”

De boekomslag is van de hand van Camille Lucas, package designer en schoondochter van Tjorven. Daarmee wordt het nog meer een familieproject.

De achterflap verklapt een beetje het geraamte waaraan het verhaal, een ontdekkingstocht, is vastgehangen.

We vroegen nog een koffietje aan Peter in de Voerman om de leuke babbel af te sluiten. Onze gemeente is een schrijver rijker. Het boek kan hier besteld worden:

https://www.boekscout.nl/shop2/boek/9789464897074

Avatar foto

Erik Den Hert

Één gedachte over “Leeghemnaere in de kijker: Tjorven Denorme

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *