Eerste schooldag verloopt opperbest in basisschool De Binding in Rollegem-Kapelle

Eerste schooldag verloopt opperbest in basisschool De Binding in Rollegem-Kapelle
Leestijd: 2 minuten

Landelijke Gilden wijst terzelfdertijd op het belang van dorpsscholen op het platteland

Landelijke Gilden, de vereniging die ijvert voor levendige, bloeiende dorpen, buurten en platteland, stelt dat de dorpsschool zoveel meer is dan een plaats waar les gegeven wordt.

Landelijke Gilden met voorzitter Lode Ceyssens, brainstormt met een delegatie van het gemeentebestuur in de zaal van VBS De Binding. Er werd mee geïnvesteerd in deze locatie waar de kinderen ’s middags eten. De zaal is ook ter beschikking van verenigingen om activiteiten en/of samenkomsten te organiseren.

Ook het gemeentebestuur bij monde van burgemeester Bart Dochy en eerste schepen Greta Vandeputte ziet dat belang van de dorpsscholen in. Burgemeester Bart Dochy wijst erop dat alle scholen op Ledegems grondgebied op forse wijze hebben ingezet op renovatie en/of uitbreiding van de schoolgebouwen. Met inbreng van datzelfde gemeentebestuur was er ook aandacht voor de toegankelijkheid van de schoolomgeving en de verkeersveiligheid.

De dorpsschool maakt een onmiskenbaar element uit van het sociale weefsel binnen een gemeente

Nu heel wat sociale trefpunten verdwijnen (denk maar aan cafés, bakkers, buurtwinkels) is de dorpsschool één van de laatste ontmoetingsplekken. Aan de schoolpoort leren ouders en grootouders elkaar kennen, zeker nieuwe dorpsbewoners. En het verenigingsleven is zonder twijfel eveneens verankerd met de dorpsschool.

Ook voor de kinderen is het belangrijk om vriendjes en vriendinnetjes te maken in eigen dorp. M.a.w. de dorpsschool is zó veel meer dan enkel onderwijs en van onschatbare waarde op het platteland.

De plattelandsdorpen de levenskracht geven die ze verdienen

De Landelijke Gilden roept de lokale politici op om de dorpsscholen te blijven koesteren en effectief te ondersteunen, samen met een team van gemotiveerde leerkrachten, directie, medewerkers en schoolbestuur om die troef te behouden voor de lokale gemeenschap.

De 120 kinderen van VBS De Binding lieten het in alle geval niet aan hun hart komen en stonden vrolijk en netjes aan te schuiven voor een ijsje van Zuivelhoeve Dendauw. Zo’n eerste schooldag… die had ik vroeger ook wel gewild!

Smakelijk, hoor!!!


Avatar foto

Erik Den Hert

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *