Weer op de schoolbanken!

Weer op de schoolbanken!
Leestijd: 2 minuten

En in den beginne met heel wat stress…

2 oktober 2024. De zwaluwen waren al naar warmere oorden vertrokken, toen een 15-tal digitale hongerigen (we hadden ook digibeten kunnen zeggen of digidummies, maar dan spreek ik vooral voor mezelf) naar LDC De Kring snelden voor een digitale bijspijkeringscursus. Dit keer over de parkeerapp 4411. Hendrik Conscience staat bekend als de man die zijn volk leerde lezen. Willy Messiaen, de lesgever, zal dan weer de geschiedenisboeken ingaan als de man die zijn volk leerde “appen”. Met 400 apps op zijn smartphone moet hij toch wel één van de grootste appers zijn in de wijde omtrek. En hij wilde een deeltje van zijn wijsheid met ons delen.

Zo kalm als een zalm in de klauwen van een beer nam ik plaats. Eén van mijn gruwelijkste nachtmerries flitste weer door mijn hoofd: C-attesten, herexamens, zittenblijven, het kwam mij weer allemaal op een duivelse manier voor de geest…

Gelukkig liep het niet zo’n vaart. Lesgever Willy Messiaen, schotelde ons de “leerstof” met engelengeduld en doorweven met een laagje humor voor.

De parkeermeters waarbij je munten in een gleuf van het apparaat moest stoppen en er dan zo’n wijzer kwam met de tijdsaanduiding hoelang je daar mocht blijven staan… Ja, dat kenden we allemaal. De parkeermeters van nu vertellen je dat er heel wat parkeersystemen bestaan. Op de voor- , achter- en zijkant word je wegwijs gemaakt. Het is in sommige gevallen een kleine roman geworden. Cash betalen met munten kan soms nog, met de kaart ook, of met een sms. Met de parkeerapp 4411 kan het in 180 steden in België en Nederland.

Daarbij kan je kiezen om het te betalen bedrag bij je GSM-factuur te laten zetten of meteen met je bankkaart te betalen. Koppelen aan een rekeningnummer, nummerplaat van de wagen ingeven… Sommigen hadden al een account, de durvers maakten die ter plekke aan.

En één ijverige student had al, bij een praktijkoefening, een fictieve parkeerplaats vastgelegd in Brugge (waar het Roeselare moest zijn en dat had al 35 cent administratie gekost). Goed, een foutje gemaakt, en dan? Het MAG ook niet van de eerste keer juist zijn. Denk maar aan de gevleugelde woorden: The trouble with doing something right the first time is that nobody appreciates how difficult it was (Was dit van Einstein?) Maar geloof me, wij, de cursisten, weten beter…

Avatar foto

Erik Den Hert

4 reacties op “Weer op de schoolbanken!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *