Facelift voor de Kezelbergroute

Facelift voor de Kezelbergroute
Leestijd: 2 minuten

Fietsers, smeer de kuiten (en de fietskettingen).

De originele Kezelbergroute volgde de oude spoorwegbedding tussen Beitem en Menen en was 8 kilometer lang. De nieuwe route, met dezelfde naam, is maar liefst 55 kilometer lang en doorkruist ook Izegem, Roeselare, Moorslede, Ledegem, Lendelede en Ingelmunster. 
De zon schitterde de laatste maanden door afwezigheid, maar ondertussen hoor ik alweer krekelgezang en dat laat het beste vermoeden. Bovendien valt er onderweg veel te beleven. Picknicken in provinciedomein Wallemote-Wolvenhof, rijden langs het kanaal Roeselare-Leie (en eens boe loeien tegen een paar koeien in aanpalende weides), ga op een bankje zitten in de Ledegemse Meersen (en geniet van de geur van het vers gemaaid gras (van de eerste snee, als je er vroeg bij bent) en/of ga bomen tellen in het Patrijzenbos in Lendelede. Je passeert ook het Capellehof in Rollegem-Kapelle (altijd een tussenstopje waard), een schietgebedje in de basiliek van Dadizele kan nooit kwaad, en laat het bezoekerscentrum Eperon d’Or in Izegem en het Dorpsplein van Lendelede niet links liggen, want tegen dan snak je net zo naar iets verfrissends als een kameel na tien dagen Sahara.

Op de 8 km lange oude spoorwegbedding rijden er uiteraard geen wagens. Maar bij het oversteken van wegen staat telkens zo’n paaltje, waardoor fietsers (en wandelaars) er attent op worden gemaakt dat ze even moeten uitkijken. Veiligheid vóór alles.

De site van onze gemeente vertelt je nog dat je de route kan herkennen aan de zeshoekige bordjes langs het traject. De startpunten op een rijtje : het Capellehof in Rollegem-Kapelle, Eperon d’Or in Izegem, Toerisme Moorslede, de Sint-Blasiuskerk in Lendelede en het station van Ingelmunster. Alle nieuwe routes zijn te vinden als ‘bewegwijzerde suggestieroute’ geïntegreerd op de fietsnetwerkkaarten, die vanaf eind maart te koop zijn in de webshop van Westtoer.

Ik kan de Reflex-spray al ruiken.

Meer info via www.visitwestvlaanderen.be. Je kan er gratis een pdf-bestand met routekaart en gpx-bestand van het traject downloaden.

Avatar foto

Erik Den Hert

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *