Davidsfonds tapt tijdens braderie alweer uit ander vaatje

Davidsfonds tapt tijdens braderie alweer uit ander vaatje
Leestijd: 3 minuten

Dit jaar staan Zuid-Afrikaanse wijnen en hapjes centraal

Bovenstaande foto is er eentje van het wijnterras van het voorbije jaar. Aan sfeer geen gebrek!

Het is de kernactiviteit van het Davidsfonds Ledegem om de honger en dorst naar cultuur van zijn dorpsgenoten te stillen en te laven. Dat doen ze met talloze activiteiten, waarvan ik er een paar hieronder nog even wil belichten. Dit jaar zijn ze weer present op de Ledegemse batjes (zoals de voorbije 25 jaar, het coronajaar uitgezonderd). Het door hen georganiseerde wijnterras in de tuinen van het authentieke Peereboomhuis (daterend van 1726) is ondertussen een begrip geworden. Na passages van interessante wijngebieden uit Italië, Spanje, Zuid-Amerika, Frankrijk en Oost-Europa, verrassen ze de aanwezigen dit jaar met Zuid-Afrikaanse wijnen en hapjes. De braai, Zuid-Afrikaans voor barbecue, mag en zal natuurlijk niet ontbreken.

Naast de geselecteerde wijnen (witte, rode en rosé) worden ook nog hoendervlerkies, witte penne, hoendertoebroodjies en beesvleis aangeboden. Allemaal Zuid-Afrikaanse delicatessen. “Beesvleis” heb ik voor u opgezocht in Wikipedia. In het Afrikaans klinkt het zo: “Beesvleis is die kulinêre naam vir vleis van beeste. Beesvleis kan van koeie, bulle, verse, tollies of osse (gekastreerde bulle) verkry word”. (We zijn fan van onze moedertaal, het West-Vlaams, maar dit mag er ook zijn!).

De locatie is niet zomaar lukraak gekozen. Het 297 jaar oude Peereboomhuis met zijn siertuin ademt nostalgie uit. Ledegem maakte toen nog deel uit van de “Oostenrijkse Nederlanden”. Kun je nagaan. De typische klederdracht van de serverende Davidsfonds-bestuursgroep en het speciaal aangekleed kader en decor dragen er telkens toe bij dat je terug gekatapulteerd wordt in de tijd. De eeuw van de Verlichting (en ja,… de pruiken). Benieuwd wat ze dit jaar voor ons in petto hebben.

Dit is de ploegopstelling zoals ze op de batjes zullen aantreden! Iedereen is fit, vrij van blessures en vooral voorzien van veel goesting. De siertuin van het Peereboomhuis andermaal de plaats van het gebeuren.

En om in de sfeer te blijven, passen we ons taalgebruik ook even aan : Het wordt aldaar nog maar eens een keurige drenkplaats voor de burgerman en zijn gade!

In februari van dit jaar pakte het Davidsfonds uit met een roaring twenties party in de L!nk. Een aperitiefje, hapjes, een copieuze maaltijd, niets ontbrak. Kortom alweer een muzikaal en culinair hoogstandje. En ook hier aangepaste klederdracht bij het bestuur “au grand complet”.

Nog diezelfde maand haalden ze Carl Vannieuwkerke naar Ledegem voor een spreekbeurt over zijn leven en werk en wat er aan de basis ligt van zijn vele succesrijke televisieprogramma’s.

Praktisch :

Het Davidsfonds-wijnterras in het Peereboomhuis aan de Menenstraat 18 te Ledegem zal geopend zijn op zaterdag 10/6/23 van 16 tot 23 uur en op zondag 11/6/23 van 14 tot 22 uur. Meer informatie via Michael Vandeputte op 056/504101 of via info@davidsfonds-ledegem.be.

Het assortiment wijnen (2 rode, 2 witte en 2 rosé wijnen) die worden aangeboden op het terras zijn ook te verkrijgen in een proefpakket voor 52 euro (ideetje voor vaderdag!). Bestellingen kunnen gebeuren via Michael (zie hierboven) of via Lieven Vandermersch (lievenvandermersch@skynet.be of tel. 056/501646).

Avatar foto

Erik Den Hert

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *