Veel volk op de traditionele Nieuwjaarsreceptie

Veel volk op de traditionele Nieuwjaarsreceptie
Leestijd: 2 minuten

Dit jaar blies het gemeentebestuur op 7 januari verzameling in LDC De Kring voor de Nieuwjaarsdrink

De verdorde kerstbomen en de halfgescheurde slingers zijn ondertussen buitengegooid. De laatste tonen van de Radetsky-mars tijdens het jaarlijkse Nieuwjaarsconcert in Wenen zijn al een tijdje uitgestorven (ik zal toen wel weer ingedommeld zijn). Om iets voor 11 uur op 7 januari maakte ik mij samen met mijn dorpsgenoten op om nog een laatste keer het glas te heffen, vooraleer het weer “business as usual” wordt. “We’re gonna put the flowers outside a last time, this afternoon”, zouden de Engelsen zeggen… De hemel is een egaal grijze halve voetbal, als we rap-rap De Kring binnen spurten. Daar is het al aardig druk.

Het geroezemoes verstilt als onze burgemeester het spreekgestoelte beklimt. De burgervader wenst iedereen een gezond en voorspoedig 2024 en zegt dat er op 4 januari 2024 9770 Leeghemnaers zijn geteld. En dat schaalvergroting voor onze gemeente niet aan de orde is. Een zucht van opluchting gaat door de zaal. Want dat is maar goed ook, als je de inwoners van andere gemeentes aan het woord hoort in kranten en op tv, waar fusies wél in elkaar worden geknutseld. Ze worden daar duidelijk niet gelukkig van. Wij van dat nieuws wel.

Daarna nog vlug even van onze cava of ons biertje nippen. Wéér een jaar erbij. In een vlaag van nostalgie denk ik nog even aan mijn jeugd (eergisteren of de dag daarvoor). Er verandert veel en snel.

De notabelen worden door de professionele fotografen naar voor geroepen voor het obligate kiekje. Die fotografen zeggen niet eens meer: “lach eens naar het vogeltje”. Ook dat is voltooid verleden tijd. Ik wil mijn 9770 dorpsgenoten ook mijn beste wensen overbrengen. Ik doe dat met een gedicht van Guido Gezelle. Een vleugje cultuur kan nooit kwaad.

Ik wensche u een jaar

Dat zacht als zijde is;

Ik wensche u een jaar

Dat blank en blijde is;

Ik wensche u een jaar

Dat ver van krank is;

Een deugdelijk jaar

Zoo breed als ’t lang is

Ik wensche u een jaar

Dat, als ’t voorbij is,

Een zalig jaar

Voor u en mij is.

(Guido Gezelle)

Avatar foto

Erik Den Hert

Één gedachte over “Veel volk op de traditionele Nieuwjaarsreceptie

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *