Ledegemse Meersen in de eerste fase

Ledegemse Meersen in de eerste fase
Leestijd: 2 minuten

Provinciaal domein langs de Kezelbergroute krijgt vorm

Enkele jaren terug was gemeenteraadslid Piet Vandermersch en tevens provincieraadslid terecht fier om aan te kondigen dat de provincie overging tot de aankoop van een terrein van 3 ha van Luc Capelle, eigenaar van Hof Ter Emstrode, ter uitbreiding van het provinciaal domein, de Ledegemse Meersen. Voor de derde maal op korte tijd kocht de provincie een aantal ha ter uitbreiding van het domein. De totale oppervlakte werd daarmee op 15 ha gebracht.

Dit verhaal begint in 2013, als de provincie West-Vlaanderen en het gemeentebestuur Ledegem het eens raken over een ruil tussen een bosgebied langs de Kezelbergroute en de Statiekoer, dat is de brede kasseistrook achter het oude stationsgebouw. De Statiekoer is voor de gemeente belangrijk om o.a. de velden van voetbalclub Olympic Ledegem te bereiken. Het kleine bosgebied ligt pal naast de provinciale Kezelbergroute en is op die manier interessant voor de provincie. Het werd de aanzet voor een provinciaal domein dat in eerste instantie voor de opvang van water bij hevige regenval moet zorgen en bijgevolg dus ook overstromingen moet voorkomen.

Een bijkomende aankoop bood al perspectieven op een ander vlak en met deze derde aankoop en een totale oppervlakte van 15 ha biedt dit domein in de toekomst heel wat mogelijkheden op recreatief vlak. Het domein kan nu op drie manieren bereikt worden o.a. via de Kezelbergroute zelf, maar ook via de Papestraat.

De plannen die nu ter tafel liggen zijn ambitieus. Het provinciaal domein zal gaan bestaan uit een boszone (een bospartij is ondertussen al aangelegd langs de Papestraat) een mountainbike-parcours, een speelplein, een wandelpad op vlonders doorheen het domein en een loopweide voor honden. En omdat de meest recente aankoop ook een vijver bevat die nog maar een vijftal jaar geleden is aangelegd, ligt een waterpartij voor de hand. De luchtfoto hierboven (foto Rein Van Waeyenberghe), toont o.a. een nieuw uitgegraven vijver die een beetje lijkt op een hart. Een hart voor de groene omgeving van onze landelijke gemeente Ledegem.

U vindt hier een drone-opname van één minuutje (26 januari 2024) van de Ledegemse Meersen in een realisatie van Rein Van Waeyenberghe (Wie geïnteresseerd is in een dergelijke opname van zijn of haar tuin, domein, etc., contact: 0475/522590).

Zaterdagswerk!

Het domein situeert zich achter de visvijvers van het restaurant Hof Ter Emstrode, langs de Kezelbergroute in de richting van Dadizele. Enkele jaren geleden wees burgemeester Bart Dochy mij erop dat het “zaterdagswerk” ook op het domein ligt. Voor wie zijn wenkbrauwen nu even fronst (en daar was ik bij)… gaf de burgervader gelukkig nog even tekst en uitleg. “In een ver verleden, en dan moeten we zeker naar het begin van de 20ste eeuw toe, kwamen de Ledegemse vrouwen daar samen om de was te doen. Wasmachines waren nog verre toekomstmuziek en de beek en de omliggende weides werden gretig gebruikt om de was te soppen, te spoelen en te bleken te leggen. Dat gebeurde steevast op zaterdag en in de volksmond werd “zaterdagswerk” ook de naam van die plaats”. Ik vrees dat alleen de wat oudere, authentieke Ledegemnaars dat nog zullen weten.

Wie in ieder geval het domein al lang heeft gevonden, zijn reigers en wilde ganzen. Dat belooft om er een brokje “puur natuur” van te maken, waar niet alleen heel wat Ledegemnaars van zullen kunnen genieten, maar ook inwoners uit perifere gemeentes. Samen met mijnheer Rein Van Waeyenberghe maken wij ons sterk om stap voor stap de groei van het domein vast te leggen en hoe kan het beter dan vanuit de lucht met een drone-reportage! Wordt vervolgd.

Avatar foto

Erik Den Hert

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *