Eendracht Hooglede pakt uit met geweldige stunt

Eendracht Hooglede pakt uit met geweldige stunt
Leestijd: 5 minuten

KWS Houthulst wordt met een 4-0 pandoering huiswaarts gestuurd

Zondag 18 februari was een hoogdag voor de voetballiefhebbers van twee buurgemeenten in het hart van West-Vlaanderen. Promovendus Eendracht Hooglede gaf in eigen huis partij aan die van KWS Houthulst, een ploeg die in de goeie flow zit met nu negen overwinningen op tien en zich daardoor netjes op de tweede plaats posteert in het klassement. Je zou kunnen zeggen dat Hooglede de underdog was en we peilden vóór de wedstrijd bij voorzitter Jeffrey Bolle naar de verwachtingen voor déze wedstrijd maar ook naar de ambities in de nabije toekomst.

Bij een gezellige babbel vroegen we naar de ambities van Eendracht in tweede provinciale. “We mikten bij aanvang van het seizoen op een plaats halverwege het klassement en daar zijn we tot nu toe in geslaagd”, begint hij enthousiast.

“We beschikken over een mature ploeg met een gemiddelde leeftijd van 26-27 jaar. Met het aantrekken van een viertal spelers realiseerden we een kwaliteitsinjectie, al moeten we er jammer genoeg ook al meteen aan toevoegen dat we met de blessures van Jitse Soenen, een product uit onze jeugdrangen, (kruisbanden en nog tot november uitgeschakeld), en van Wout Strubbe, toch ook cruciale spelers missen. We recupereren wel Simon Demeulenaere, die ook een tijdje out was met een kwetsuur.”

De voorzitter zei nog vertrouwen te hebben omdat Hooglede een thuisreputatie heeft (in anderhalf seizoen thuis niet meer verloren, tot één match geleden). “Over de publieke belangstelling hebben we niet te klagen, dat was vorig seizoen in derde provinciale al het geval. Onze promotie zorgde ervoor dat supporters die even waren afgehaakt nu weer terugkomen. Bij verplaatsingen, ook de verre naar bijvoorbeeld Heist of Veurne, vullen we met gemak een bus van veertig supporters. Niet mis voor een ploeg uit tweede provinciale.” Verder deelt hij nog mee dat de gemeente voor volgend jaar een kunstveld voorziet. Zijn pronostiek voor de derby met Houthulst : 2-1 in het voordeel van Eendracht. We vroegen ook naar de pronostiek van Jelle Cool (sportief verantwoordelijke): 3-2, Mathieu Lammertyn (officiële team afgevaardigde): 1-0 en Yves Merreel (keeperstrainer): 3-1. Optimisme troef dus!

En nu de wedstrijd zelf

Wat niemand had verwacht… Hooglede greep (het veel hoger geklasseerde) Houthulst direct bij de keel. Al in de eerste minuten kon Eendracht dreigen, maar dat resulteerde aanvankelijk maar in een paar schuchtere schotjes op doel, waar de bezoekende doelman weinig moeite mee had. Eén keer kon een bedrijvige Sebastiaan Maesen de achterlijn halen, maar zijn voorzet werd weggehaald. De druk en de hoekschoppen bleven komen, waarbij de torens van de thuisploeg, Thijs Doubbel, Simon Demeulenaere (een speler uit de eigen kweek), Michel Ternest en kapitein Mathias Piceu telkens mee oprukten. In die beginfase zorgden hun kopballen voor het meeste gevaar. Er was ook nog een schot van Miguel Vanderheeren van buiten de zestien dat niet eens zo erg hoog overvloog en een kopbal van Robbe Fabry die het Hoogleedse supportersgild deed kirren van vreugde. Nipt over. Houthulst kon daar zo goed als niets tegenover zetten, een paar ongevaarlijke uitbraakjes niet te na gesproken. Keeper Roy Caes beleefde een rustige eerste helft. We noteerden nog een knap schot en een goede save van de Houthulst-keeper, een geweldige actie van Sebastiaan Maesen, die toonde een technisch vaardige speler te zijn, die makkelijk doorheen een defensie slalomt of een bal tussen een bos van vijandige spelers knap kan bijhouden en dan ook nog eens een gemeten voorzet kan afleveren (hij doet een beetje denken aan Frank Vercauteren). De neutrale toeschouwer zou het beamen… een 1-0 stand zou gerechtvaardigd zijn.

Weer een heet standje voor de Houthulstste doelmond (30ste minuut). Een schot van kapitein Mathias Peceu raakt nog een vijandig been met nog een hoekschop tot gevolg, waar (we verklappen het al) het eerste doelpunt zou uit voortkomen.

En wat voor één! Op aangeven van Thijs Doubbel nam Giel Ramant het leer in één keer op de slof en de bal verdween op F16-snelheid in de kruising. 1-0! Noch de keeper noch de camera kon volgen. Een wereldgoal, zoveel is zeker!

Slechts 5 minuten later was het weer prijs. Een magistrale doorsteekpass (het moet van Simon Demeulenaere geweest zijn) in de rug van de verdediging (à la Kevin Debruyne) naar Robbe Dujardin, bracht hem alleen voor de keeper. Het Hoogleedse publiek hield de adem in, want het leek alsof Robbe de bal net iets te ver voor zich uit had geduwd, maar door een flukse heupbeweging kon hij het leer naast een uitgekomen en verbouwereerde doelman leggen. 2-0!

Houthulst kwam niet uit de omknelling en er kwamen nog kansen op hoekschop (41ste minuut) en op vrijschop (44ste minuut) na een combinatie tussen Sebastiaan-Mathias-Robbe, maar de score liep niet hoger op, al had het best gekund.

Iedereen die dacht dat Houthulst een antwoord zou hebben in de tweede helft, kwam bedrogen uit. De grinta van de Hoogledenaars bleef voortduren, ze wonnen de meeste duels en ook de tweede bal was voor hen. Dat zorgde voor heel wat wrevel bij de tegenstanders en vooral veel gemekker richting de scheidsrechter. Even leek het erop dat er toch een reactie zou komen. Michel Ternest bleef alleen in de spits en trainer Filip Comptaert liet zijn troepen wat terugplooien. Eén enkele keer moest keeper Roy met een schitterende tussenkomst redding brengen op een doorgebroken speler, maar daar bleef het bij. Het stormpje ging snel weer liggen en in de 64ste minuut was Robbe Dujardin daar weer om de 3-0 binnen te rammen. De thuissupporters konden hun ogen niet geloven, want amper enkele minuten later, kwam Sebastiaan knap vóór zijn man aan de eerste paal en schoof de 4-0 binnen. Met de inbreng van Tjorven Deckmyn (voor kapitein Mathias Piceu), Robbe Sarre (voor Thijs Doubbel), Robbe Janssens (voor doelpuntenmaker Robbe Dujardin) en Arne Desnyder (voor Simon Demeulenaere) ging het feest gewoon door. Een onmondig Houthulst kon geen vuist meer maken en legde zich neer bij de Hoogleedse suprematie.

Een (vooral) werkloze goalie, Roy Caes, zoals je hier ziet, moest op het eind met ernstige onderkoelingsverschijnselen (wegens GEEN werk) bijna van het veld gedragen worden. De bijgeroepen verzorger zei achteraf nog dat zijn warme gewatteerde reuzehandschoenen hem wellicht voor meer onheil hadden behoed!

Trainer Filip Comptaert sloeg nederig de ogen neer bij deze knalprestatie van zijn team. Maar hij kon de jubel in zijn stem niet verbergen, toen hij zei dat: “de zege oververdiend was”. “In tegenstelling tot de vorige wedstrijd, toen het ons nog ontbrak aan strijdlust. Misschien was dat een wake-up call, die we nodig hadden om vandaag deze grinta en dit overweldigend resultaat op de mat te leggen”. Een puike analyse, en voor de Hoogleedse supporters een pot heerlijk voetbal!

Avatar foto

Erik Den Hert

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *