Erfgoeddag 2024 Heemkring Liedengehem

Erfgoeddag 2024 Heemkring Liedengehem
Leestijd: 2 minuten

70 jaar Chiro in Ledegem (1954-2024)

Net zoals vorig jaar organiseert de heemkring een tentoonstelling in de cafetaria van WZC Rustenhove (Rollegemstraat 17). Die vindt plaats op zaterdag 20 april van 14 tot 19u en zondag 21 april van 10 tot 18u. Een jaar geleden ging het over de vele (verdwenen) cafés uit Ledegem, dit keer wordt de Chiro onder de loep genomen, die dit jaar 70 jaar bestaat. De toegang is gratis.

DE START

De jongens-Chiro, oorspronkelijk “jongensstad” genoemd werd opgericht   door Frans Gheysen in juli 1954. Er werd vanaf het begin aangesloten bij de Chiro nationaal. Vanaf 1961 werd de naam “Sint-Petrus” gekozen.

Ongeveer op hetzelfde ogenblik startte Edwige Descheemaecker de meisjes-Chiro. In het begin werd die “Kroonwacht” genoemd. Aanvankelijk was dit een provinciale werking maar na enkele jaren ging die ook over naar de nationale Chiro-werking. De naam veranderde rond 1961 naar “Topeleute”. Uit de Kroonwacht is het huidige Estrella ontstaan dat intussen zijn vijftigste verjaardag vierde. In 2007 zijn beiden samengesmolten en kozen ze de toepasselijke naam “Miengelienge”.

IETWAT RECENTER

De fototentoonstelling gaat dus over 70 jaar werking van de jongens- en meisjeschiro te Ledegem. Zoals ieder jaar worden de 180 geselecteerde foto’s op groot formaat aan panelen gepresenteerd en, waar mogelijk, met namen en wat duiding erbij. 

Natuurlijk was er ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan ook al een feest(je). Misschien herkent iemand zich wel…(of zijn of haar intussen oldtimer-auto voor de deur).

De Heemkring geeft nog mee dat er ook een presentatie gemaakt is aan de hand van een oude film uit 1964 van de Kroonwacht met de geselecteerde foto’s uit onze tentoonstelling in de achtergrond, aangevuld met nog extra foto’s die niet in het boek opgenomen zijn. Bij een koffie of drankje kan men dan ter plaatse nagenieten.

De foto’s en teksten van de panelen werden ook verwerkt in een verzorgde brochure die wij onze leden gratis aanbieden bij het hernieuwen van hun jaarlijks lidgeld. Wie lid wil worden, betaalt 15 €. Organisatie: Heemkring “Liedengehem” Ledegem.

Contact:   hubert.vandromme@gmail.com   0472 013 075

Avatar foto

Erik Den Hert

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *