Nostalgie troef met een brokje gemeentegeschiedenis

Nostalgie troef met een brokje gemeentegeschiedenis
Leestijd: 3 minuten

Via foto’s terug in de tijd

Ik weet niet hoe het zit bij de lezers, maar geschiedenis is altijd één van mijn favoriete schoolvakken geweest. Ik begrijp dat sommigen daar geen al te grote fan van zijn (saai???), dus zullen zij maar wat graag in de prehistorie hebben geleefd. En waarom?

Dat leg ik even uit. Daar zijn twee grote voordelen aan verbonden: de cursus geschiedenis op school was héél kort en ten tweede: de weerberichten waren telkens goed voor 3 miljoen jaar: “En vanaf woensdag is het ijstijd met voor de wegen wintertype E! Uitkijken op de op- en afritten van de snelwegen.”

Geschiedenis, wat een prachtig vak! Ik kan het niet laten, dus hier NOG een voorbeeldje! De holbewoners! In Frankrijk staan die bekend als de suppositoirs. Later toen de holen verdwenen, zijn dat allemaal sociale woningen geworden en de holbewoners werden allemaal samengedreven in een land ten noorden van België, dat dan ook bekend staat als hol-land. Zo zie je maar, je steekt nogal wat op, als je legavo leest.

Dus voor de geschiedenisfanaten onder ons… Hier een brokje geschiedenis van onze gemeente! En daarvoor danken wij rasechte Winkelnaar, Marc Verdure, die, op onze vraag, in zijn persoonlijke archieven is gedoken en daar de volgende foto’s opdiepte.

Dit is werkelijk een unieke foto! Het geeft een zicht op de boerderij vanaf de kerktoren. Vooraan kan je het smal pad zien dat het Kerkplein verbond met de Smissestraat (het huidige Sint-Hubrechtsplein). Vooraan zijn ook de twee huisjes te zien waar de familie Carrein en de familie Vroman woonden. Rechts zie je “den ast” waar nu het KSA-lokaal is. In de verte links van de twee populieren staat de Verdure-boerderij.

Deze foto toont de boerderij, de ouderlijke woning van Marc, waar nu de Groene Wijk is.

De processietoer in de Smissestraat met de schoolgaande jeugd, geflankeerd door wat engelen. Bemerk de kasseien, hier kon makkelijk ook een helleklassieker georganiseerd worden. De Smissestraat, toen al multi-inzetbaar.

Is er iemand die zich herkent???

De kopfoto toont het boerenerf met paard! Op het paard zie je Marc zelf met broer Carlos. In de achtergrond zie je de tabaksranken aan de schuur hangen te drogen. We parafraseren Wim Sonneveld met zijn meesterlijk lied “Het dorp”: Thuis heb ik nog een ansichtkaart, waarop een kerk een kar met paard… Dit dorp, ik weet nog hoe het was, de boerenkind’ren in de klas, een kar die ratelt op de keien…” Wellicht kent u de tekst ook.

Wie ook eens in die oude doos op zolder wil gaan duiken om wat zoete herinneringen op te halen… Doe gerust. Je kan ze altijd opsturen, dan zorgen wij voor een passend stukje nostalgie als we die mogen publiceren. Je vindt de contactgegevens in “Over legavo” op deze website (of gewoon als reactie op dit artikeltje).

Avatar foto

Erik Den Hert

Één gedachte over “Nostalgie troef met een brokje gemeentegeschiedenis

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *