Eindejaarsvuurwerk in Ledegem

Eindejaarsvuurwerk in Ledegem
Leestijd: 2 minuten

Ja, het is toegelaten

In heel wat gemeentes mag het niet, maar in Ledegem (en nog wat West-Vlaamse gemeentes) wordt het afsteken van vuurwerk bij het eindejaar, net als vorig jaar trouwens, toegelaten.

En dat is maar goed ook, want, velen weten het niet, maar vuurwerk is eigenlijk geen Chinese maar een Leeghemse uitvinding! Ja, dat vergt een woordje uitleg en daarvoor moet ik alweer eens de geschiedenis induiken tot bij de holbewoners, hier in onze streken bekend als de Oude Belgen. Zij leefden rond het begin van onze jaartelling, eigenlijk daar dicht tegenaan. Zo kon je de ene Oude Belg tegen de andere horen zeggen: “het is nu 20 vóór Christus”.

Een mammoet met honderd speren vellen of een sabeltandtijger de kop inslaan waren dan wel de belangrijkste bezigheden van die holbewoners, maar vuur maken kwam direct op plaats twee op hun taakomschrijving. Want stel je deze waargebeurde scène eens voor: Een lief Leeghems holbewonerinnetje had een vuurtje gevraagd met zo’n smachtende blik in haar ogen, die wij mannen, wel kennen. Meteen was een behulpzame holbewoner begonnen met twee keien tegen elkaar te slaan, maar na tientallen minuten hard labeur kwamen er maar geen vonken. Met parelend voorhoofd keek hij hoopvol in de lucht of ondertussen de bliksem niet zou inslaan. Want hoelang blijft dat, zo’n smachtende blik? Een niet zo onverstandige vraag voor een geile holbewoner die zijn opdracht tot soortbehoud ter harte neemt. Nu bleek dat de man uit de stam van de Nerviërs kwam (dat waren de eerste zenuwpatiënten). Hij kreeg het aldus na uren zwoegen zodanig op zijn zenuwen dat hij zijn stenen wegkeilde en wat wil nu de overlevering? Die stenen kwamen terecht op de enige echte Leeghemse blauwgrijze vuursteen met als gevolg een immense steekvlam en de wereldpremière van een gigantisch vuurwerk!!!

Die stenen kregen goudwaarde en de Leeghemse holbewonerinnen sleepten van toen af gigantische sacoches met zich mee. Het succes van die vuurstenen begon te tanen in de 13-de eeuw met de uitvinding van de lucifers.

Avatar foto

Erik Den Hert

Één gedachte over “Eindejaarsvuurwerk in Ledegem

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *