De Leeghemnaere in de kijker: Luc Vandaele

De Leeghemnaere in de kijker: Luc Vandaele
Leestijd: 3 minuten

Luc Vandaele woont in een prachtige landelijke woning in de Soldatenstraat, omringd door groen. Hij is de zoon van Georges Vandaele die altijd een landbouwbedrijf had op Sint-Pieter. Daar woont nu zijn broer Piet. Geen van beiden is nog actief in de landbouwsector, maar de microbe voor alles wat gerelateerd is aan het landbouwleven is vanzelfsprekend gebleven. Het is dan ook geen wonder dat Luc de trotse bezitter is van twee oldtimer-tractoren. De eerste is een Porsche Diesel Standard uit 1958. Zijn ouders kochten die nieuw aan en Luc heeft die helemaal gerestaureerd tot de “beauty” die hij nu is. Je ziet beiden glunderen op bovenstaande foto.

“Ja, ik heb er toch wel een half jaartje aan gewerkt,” zegt hij met een brede glimlach. Iets zegt mij dat het voor hem helemaal geen karwei was. De passie voor oude techniek en het feit dat het een familiestuk is hebben hem ongetwijfeld heel wat uren puur plezier bezorgd om de oude tractor in zijn glorie te herstellen. De Porsche heeft een vermogen van 25 pk. “De restauratie is eigenlijk nog maar een jaartje geleden voltooid en de trekker heeft er nog maar twee ritten op zitten. Eentje naar Hulste en eentje naar Dranouter, telkens om deel te nemen aan een oldtimertreffen. En ik ben niet in panne gevallen”, voegt hij er schalks aan toe en daar is die brede glimlach weer.

Zo zag de Porsche eruit vóór hij door Luc onder handen werd genomen…

“Straks (18 mei) trek ik ook naar Vlamertinge voor het oldtimertreffen aldaar. Je kan er een 120-tal oude tractoren bewonderen. Voor de liefhebbers een traktatie!”, glundert Luc nog.

Nog even opgeblonken en klaar voor vertrek.

“Het wordt dus het derde ritje, maar ik ga niet alleen. Wim Pollet, een andere Ledegemnaar, gaat er ook naartoe met een Ford Major (uit de zestiger jaren). Zal er ook bijzijn: Paul Leenknegt, een gepensioneerd landbouwer uit Dadizele, met zijn John Deere. En last but not least (en voor wie denkt dat de jeugd daar geen interesse meer voor heeft): Ine Ghequiere uit Boezinge, kleindochter van Luc Ghequiere. Met haar twintig jaar 43 jaar jonger dan haar Porsche Super uit 1960. Zij rijdt vrolijk rond met de oldtimertractor van haar opa”.

De McCormick International D439 (1962) alsof hij net uit de etalage komt.

Het tweede oudje dat bij Luc op de oprit staat te pronken is een McCormick International D439 uit 1962 met een vermogen van 39 pk. Ook die staat te blinken in zijn vel. We vragen ons af of de verzameling ooit nog wordt uitgebreid…

Tot slot doet Luc nog een warme oproep, vooral richting de Landelijke Gilde. Waarom niet eens een oldtimertractor-treffen organiseren in Ledegem. Er zijn er nog genoeg die hier in onze gemeente een oude tractor in hun garage koesteren. Met gelijkgestemden er even mee naar buiten komen, dat kan niet anders dan een goed idee zijn.

Avatar foto

Erik Den Hert

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *