De Winkelnaere in de kijker : Marc Verdure

De Winkelnaere in de kijker : Marc Verdure
Leestijd: 2 minuten

Onze “Leeghemnaere in de kijker” is deze keer een rasechte Winkelnaere. Marc Verdure is geboren en getogen in Sint-Eloois-Winkel. Hij woont er al zijn hele leven en is, hoe kan het anders, er al even lang aan verknocht. Vader Robert Verdure was afkomstig uit Gullegem, moeder Godelieve Carton uit Rollegem-Kapelle. Zoon Jens (en ex-collega van mij) bracht ons op het spoor van de man die de volledige reeks van de Winkelse Gids in zijn boekenkast heeft en die met veel liefde koestert.

We gingen dan ook graag op bezoek langs de Izegemstraat voor een gesprek. Knusjes in de woonkamer schiet ik al mijn eerste vraag af : “Marc, kun je in een paar zinnetjes vertellen waarom je zo graag in onze gemeente woont?” Hij antwoordt met een hoofdknik in de richting van een imposant raam waarachter zich een uniek vergezicht uitrolt. Akkers en weides strekken zich uit. Enkele bomenrijen vervolledigen het plaatje en in de verte tekenen zich enkele huizen af. Gewoon door naar dat levend schilderij te kijken, voel je de ruimte en lijk je, zelfs vanachter glas, de gezonde buitenlucht op te snuiven. Dit past perfect bij de slogan van “legavo.be”: het platte land dat het mijne is. En omdat een beeld meer zegt dan duizend woorden :

Geef toe, het zou een werk van Vincent Van Gogh kunnen zijn.

Marc was 30 jaar in het bestuur van de bekende San Sylvestercross op het eind van het jaar. Daar verdiende hij zijn strepen in het sociale weefsel van Winkel. “Ik ben geen muzikant, was daar dus niet actief, al moet ik zeggen dat ik ooit wel in een Kortrijks muziekkorps was, maar dan alleen als vlaggendrager,” lacht hij.

De Winkelse Gids met het gemeentelijk wapenschild en de afbeelding van Sint-Michiel.

De Winkelse Gids, waar hij de volledige reeks van bezit, zou je de voorloper kunnen noemen van wat nu het maandelijkse blad “info Ledegem” is. Onder impuls van onder andere wijlen en toenmalig burgemeester Dr. Carton werd vanuit het gemeentebestuur een praktische gids gelanceerd om op een transparante manier te communiceren met de bevolking. Een greep uit de rubrieken : het hoekje van de burgerlijke stand, gemeenteraadsvbeslissingen, openbare werken, huisvesting. Je kon er o.a. de voetbal- en basketbalkalender in vinden en bijv. ook nieuws over de wielerclub “De Pedaalridders”. Kortom het internet “avant la lettre”. Het eerste exemplaar rolde in 1965 van de persen, het laatste in 1976, in zijn twaalfde jaargang, net vóór de fusie. We zullen er af en toe eens uit citeren, er staan leuke en interessante verhalen in.

Avatar foto

Erik Den Hert

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *